Nis 11, 2023
319 Görüntüleme

Louis Vuitton Taklidi Ürünleri Satmak 5363

Yazan
banner

Davacıya ait Louıs Vutton ve LV ve şekil markalarının davalıya ait ticari amaç ile kullanılmak üzere satın alınan ürünlerde valiz, cüzdan, kemer tokası ve deri ürünlerinde birebir taklit edilmek suretiyle kullanıldığı, ürünlerin üzerindeki markaların silinmesi veya başka türlü uzaklaştırılması mümkün olmadığından ürünlerin imhasına karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle davanın kabulüne, davacıya ait markaların birebir taklit kullanılmak suretiyle markaya yönelik tecavüz ve haksız rekabet olduğunun tespiti ve men’i’ne, el konulan taklit ürünlerin masrafı davalıdan alınmak suretiyle imhasına karar verilmiştir.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2021/5363 K. 2022/9541 T. 28.12.2022

Davacı vekili, müvekkilinin “Louıs Vuıtton” markasının Paris sözleşmesinin 1. Mükerrer 6. maddesi anlamında tanınmış marka olduğunu, marka hakkı sahibi müvekkilinin tescilli markasını taşıyan taklit malın üretilmesini, ithal edilmesini ve satılmasını  önleme yetkisine haiz olduğunu, davalı tarafın fiillerinin müvekkil davacı şirketin marka hakkına tecavüz teşkil ettiğini ileri sürerek davalı eylemlerinin marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet oluşturduğunun tespitine, durdurulmasına, önlenmesine, giderilmesine ve taklit ürünlerin imhasına karar verilmesini talep etmiştir.

Davalı vekili, ürünlerin müvekkiline ait olmadığını, Bakırköy 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2016/286 Esas sayılı dosyasında açılan ceza davasındaki beyanlarını tekrar ettiklerini savunarak davanın reddini istemiştir.

İlk derece mahkemesince, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre;

  • davacıya ait Louıs Vutton ve LV ve şekil markalarının davalıya ait ticari amaç ile kullanılmak üzere satın alınan ürünlerde valiz, cüzdan, kemer tokası ve deri ürünlerinde birebir taklit edilmek suretiyle kullanıldığı,
  • ürünlerin üzerindeki markaların silinmesi veya başka türlü uzaklaştırılması mümkün olmadığından ürünlerin imhasına karar verilmesi gerektiği,

gerekçesiyle davanın kabulüne, davacıya ait markaların birebir taklit kullanılmak suretiyle markaya yönelik tecavüz ve haksız rekabet olduğunun tespiti ve men’i’ne, el konulan taklit ürünlerin masrafı davalıdan alınmak suretiyle imhasına karar verilmiştir.

Karara karşı davalı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.

Bölge Adliye Mahkemesi’nce; davalı hakkında Bakırköy 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2016/286 Esas-2017/156 Karar sayılı kararı ile davalının yurda kaçak yoldan ithal edilmiş olan eşyayı, ithal fiiline iştirak etmeksizin ticari amaçla alıp satmak, taşımak ve saklamak suçunun sabit bulunduğu gerekçesiyle 5607 SK’nun 3/5. maddesi gereğince cezalandırılmasına ve eşyaların müsaderesine karar verildiği, kararın Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin onamasıyla kesinleştiği, ceza mahkemesinin yurda kaçak olarak sokulan eşyaların davalı tarafça satın alındığına dair tespitinin hukuk mahkemesini bağlayacağı, bu nedenle davalının ürünlerin kendisine ait olmadığına yönelik istinaf sebebinin yerinde görülmediği, mahkemenin davanın kabulü kararının isabetli olduğu gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.

Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.

Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesi’nce verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK’nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesi’nce esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.


Taklit Ürünün Kendi İşyerinden Alınmadığı Savunması 6708

Taklit Ürünün Kendi İşyerinden Alınmadığı Savunması 6708

Suça Konu Ürünlerin Taklit Olduğunu Bilmedeki Haklılık, Marka Ceza

https://www.sozcu.com.tr/hayatim/son-moda/gucci-urunlerinin-sahtesini-yapan-ve-satan-herkese-bir-urun-icin-2-milyon-dolarlik-dava-aciyor/


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz