Ara 3, 2023
101 Görüntüleme

SMK m. 56 Tasarımın Ayırt Ediciliği Bilirkişi Görüşü Hakimin Takdiri

Yazan
banner

Koruma talep edilen tasarımın, tasarım tanımına uygun olup olmadığına dair yenilik incelemesi yapılırken, tasarımın harcıâlem tasarım olup olmadığı, yeni bir emek ve fikri çabanın ürünü olup olmadığı, tarafların dosyaya sundukları deliller yanında hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel hayat ve tecrübe kurallarına göre değerlendirilmelidir.


Y A R G I T A Y  1 1 . H U K U K  D A İ R E S İ

Esas No : 2022/108
Karar No : 2023/3573

6769 sayılı Kanun’un 56. maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre bir tasarımın tescilli tasarım olarak korunabilmesi için yenilik ve ayırt edicilik kriterine uygun olması gerekir. Bir tasarımın yeniliği kavramı o tasarımın aynısının ülkemizde ve dünyada kamuya arz edilmemiş olmasıdır. Ayrıca yenilik incelemesi mahkemelerce ve davalı Kurumca re’sen değerlendirilir. Zira 6769 sayılı Kanun’un 64 üncü maddesinin altıncı fıkrası davalı Kuruma da bu araştırma yükümlülüğünü yüklemiştir.

Ayırt edicilik kavramı ise seçenek özgürlüğü kapsamında bilgilenmiş kullanıcının bakış açısına göre daha önce piyasaya sunulmuş tasarımlara nazaran belirgin bir ayırt ediliciliğinin bulunmasını gerektirir. Ayırt edicilik tarafların dosyaya sunduğu delillere göre değerlendirilmelidir. Bu bağlamda mahkemece ve bilirkişilerce koruma talep edilen tasarımın, tasarım tanımına uygun olup olmadığına dair yenilik incelemesi yapılırken, tasarımın harcıâlem tasarım olup olmadığı, yeni bir emek ve fikri çabanın ürünü olup olmadığı, tarafların dosyaya sundukları deliller yanında hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel hayat ve tecrübe kurallarına göre değerlendirilmelidir. Mahkemece bu ilkeler ve davacının dava dilekçesinde sunduğu üçüncü kişilere ve davalıya ait önceki tarihli tasarımlar çerçevesinde hükümsüzlüğü istenilen tasarımın önceki tasarımlara nazaran belirgin bir yenilik ve ayırt ediciliğinin bulunup bulunmadığı ve harcıâlem nitelikte olup olmadığı değerlendirilmeksizin ve inceleme yapılmaksızın karar verilmesi doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.


SMK m. 56 Tasarımın Yenilik ve Ayırt Ediciliği

Çoklu Tasarımın Kısmen Yenilik ve Ayırt Edicilik Şartlarını Taşımaması

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/981463

Yazı Kategorileri:
Genel

2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz