Eyl 5, 2023
81 Görüntüleme

SMK m. 20 Karara Ä°tiraz

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu m. 20

Karara itiraz
SMK MADDE 20- (1) Kurum tarafından bu Kitap kapsamında alınan kararlardan zarar
gören taraflar, kararlara karşı Kurum nezdinde itiraz edebilir.
(2) İtiraz, kararın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde yazılı ve gerekçeli olarak Kuruma yapılır. İtiraz gerekçelerinin bu süre içinde sunulmaması hâlinde itiraz yapılmamış sayılır. İtirazın incelenmesi için itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve aynı süre içinde ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kuruma sunulması zorunludur. İtiraz süresinden sonra itiraz gerekçeleri değiştirilemez ve yeni gerekçeler eklenemez.


Markaların Korunması Hakkındaki KHK

ENSTİTÜ KARARLARINA İTİRAZ
Ä°tiraz
Madde 47 – Enstitü kararlarına karşı itiraz edilebilir.
Sonuçlanmayan kararlarlailgili itiraz yapılabilmesi için, söz konusu kararaayrı itiraz yapılmasınaizin verilmelidir.
Ä°tiraza yetkilikiÅŸiler
Madde 48 – Enstitü tarafından alınacak kararlardan zarar gören kişiler, kararlara karşı Enstitü nezdinde itiraz yapabilir. Alınan kararlarla ilgili işlemlere taraf diğer kişiler
doÄŸrudan itiraz yetkisinesahiptir.
İtiraz şekli ve zamanı
Madde 49 – İtiraz, kararın bildiriminden sonraki ikiay içerisinde yazılı olarak Enstitüye yapılır. İtirazın değerlendirilmesi için, itiraz ücretinin itiraz sırasında ödenmesi gerekir.
Kararın bildiriminden sonraki iki ay içinde, itiraz konusunun gerekçeleri yazılı olarak verilir. Bu süre içinde gerekçelerin verilmemesi halinde itiraz yapılmamış sayılır.


Maddenin 1. fıkrasında Türk Patent kararlarından zarar görenlerin itiraz hakkı olduğu düzenlenmiştir.

Maddenin 2. fıkrasında ise itiraz süresi ve esasları düzenlenmiştir.

Maddenin 2. fıkrasında aynı zamanda, itiraz yapıldıktan sonra itiraz gerekçelerinin değiştirilemeyeceği hususu düzenlenmiştir.

Son olarak, itiraz gerekçelerinin itiraz yapıldıktan sonra değiştirilmesi mümkün olmasa da itiraz sonuçlanana kadar yeni bilgi ve belge sunulabilir.


YARGITAY 11. HUKUK DAÄ°RESÄ°
E. 2000/226 K. 2000/1196 T. 10.2.2000

Türk Patent Enstitüsü tescil edilmiÅŸ bir marka statüsünü kazanmış olan markalar üzerinde yeniden inceleme yaparak o markanın hukukunu ihlal edecek ÅŸekilde karar alamaz. Dairemizin konuya iliÅŸkin 3.6.1999 gün ve 1999/2118-4802 sayılı kararında da deÄŸildiÄŸi gibi; bu ÅŸekilde kesinleÅŸmiÅŸ ve tescil yapılmış bir markanın her ne sebep olursa olsun mevcut yasal düzenlemeye göre, tescili yapan kuruluşça re’sen iptali ve terkinini mümkün olamaz. Nitekim doktrinde de bu görüş benimsenmiÅŸ bulunmaktadır. ( Bkz. Prof. Dr. Sabih Arkan, Marka Hukuku C.II, Ankara 1998 sh.166 vd ) Davalı TPE nin kendi kuruluÅŸu ve uyguladığı 556 sayılı KHK nin yürürlüğünden çok önceki idari düzenleme tarzına dayanarak Danıştay’ın re’sen terkinine imkan tanıyan idari yargı çerçevesinde geçerli olabilecek olan ve o dahi idari dava açma süresi ile sınırlı olarak idareye kendiliÄŸinden iÅŸbu iptal yetkisi tanıyan 20.2.1973 gün ve 1971/2335-1973/446 sayılı kararına dayanmış olması Enstitü’nün bu iÅŸlemine geçerlilik tanınması sonucunu doÄŸurmaz.

 

SMK m. 19 Yayıma İtirazın İncelenmesi

SMK m. 18 MARKA YAYINA Ä°TÄ°RAZ

Marka İtirazına Karşı Görüş Bildirme


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to SMK m. 20 Karara Ä°tiraz