Şub 19, 2024
50 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) Madde 143 Faydalı Model Başvurusunun İncelenmesi

Yazan
banner

Şeklî İnceleme, Araştırma Talebi, İtiraz ve Faydalı Modelin Verilmesi

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 143. Maddesi

SMK MADDE 143- (1) 90. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen unsurlardan herhangi birinin eksik olması hâlinde faydalı model başvurusu işleme alınmaz.
(2) İşleme alınan başvuruda 90. maddenin birinci fıkrasında belirtilen unsurlardan en az birinin eksik olması veya aynı maddenin ikinci fıkrası gereğince unsurların yabancı dilde verilmesi hâlinde, bildirime gerek olmaksızın başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde eksiklikler giderilir veya Türkçe çeviriler verilir. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.
(3) Kurum, 90. maddenin birinci fıkrasında belirtilen unsurları tam olan veya ikinci fıkraya uygun olarak unsurları tamamlanan başvuruyu, 90. maddenin beşinci fıkrası ile yönetmelikle belirlenen diğer şeklî şartlara uygunluk bakımından inceler.
(4) Başvurunun şeklî şartlara uygun olmadığı anlaşılırsa başvuru sahibinden bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde eksikliği gidermesi istenir. Eksikliğin bu süre içinde giderilmemesi hâlinde başvuru reddedilir.
(5) Başvuru sahibi başvuruyla birlikte veya herhangi bir bildirime gerek olmaksızın başvurunun şeklî şartlara uygunluk bakımından bir eksikliğinin olmadığının veya eksikliklerin süresi içinde giderildiğinin bildirildiği tarihten itibaren iki ay içinde ücretini ödeyerek ve yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak araştırma talebinde bulunur. Aksi takdirde başvuru geri çekilmiş sayılır.
(6) Başvuru sahibinin, beşinci fıkraya veya 104. maddenin birinci fıkrasına uygun olarak araştırma talebinde bulunması hâlinde araştırma raporu düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
(7) Başvuru konusunun 142. maddenin üçüncü fıkrası kapsamına girdiği sonucuna varılırsa veya tarifnamenin ya da tüm istemlerin yeterince açık olmaması araştırma raporunun düzenlenmesini engelliyorsa araştırma raporu düzenlenmez ve başvuru sahibinden bu konudaki itirazlarını veya başvurudaki değişikliklerini, bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde sunması istenir. Bu süre içinde itirazda bulunulmaması veya itirazın ya da yapılan değişikliklerin Kurum tarafından kabul edilmemesi hâlinde başvuru reddedilir. İtirazın ve varsa yapılan değişikliklerin kabul edilmesi hâlinde araştırma raporu düzenlenir, başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır.
(8) Araştırma raporunun yayımlanmasından itibaren üç ay içinde ilgili belgeleri de eklemek suretiyle araştırma raporunun içeriğine başvuru sahibi itiraz edebilir, üçüncü kişiler görüş bildirebilir.
(9) Başvuru sahibi tarafından itiraz edilmemesi veya üçüncü kişiler tarafından görüş bildirilmemesi durumunda sadece araştırma raporu, itiraz edilmesi veya görüş bildirilmesi durumundaysa araştırma raporu ve itirazlar veya görüşler değerlendirilir.
(10) Kurum yaptığı değerlendirme sonucunda faydalı model verilmesine karar verirse bu karar başvuru sahibine bildirilir, karar ve faydalı model Bültende yayımlanır. Yapılan değerlendirme sonucunda faydalı modelin verilebilmesi için değişiklik yapılmasının gerekli olduğu durumda bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde değişikliklerin yapılması istenir.
Yapılan değişikliklerin kabul edilmesi hâlinde faydalı model verilmesine karar verilir, bu durum başvuru sahibine bildirilir, bu karar ve faydalı model Bültende yayımlanır. Değişikliklerin yapılmaması veya yapılan değişikliklerin Kurum tarafından kabul edilmemesi hâlinde başvuru geri çekilmiş sayılır, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende
yayımlanır. Faydalı modelin verilmesine ilişkin yayımdan sonra talep edilmesi ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi hâlinde, düzenlenen belge faydalı model sahibine verilir.
(11) Faydalı model verilmesinden sonra 99. maddede belirlenen itiraz usulü işletilemez, sadece mahkemeden hükümsüzlük talep edilebilir.
(12) Kurum yaptığı değerlendirme sonucunda başvurunun ve buna ilişkin buluşun bu Kanun hükümlerine uygun olmadığına karar verirse başvuru reddedilir, bu karar başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır. Bu karara karşı, 100. maddeye göre itiraz edilebilir.
(13) Faydalı modelin verilmiş olması, geçerliliği ve yararlılığı konusunda Kurum tarafından garanti verildiği şeklinde yorumlanamaz, Kurumun sorumluluğunu da doğurmaz.
(14) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.


Faydalı Model Tescil Süreci: Şeklî İncelemeden Faydalı Modelin Verilmesine

Faydalı model, tekniğin bilinen durumunu aşmayan ve sanayiye uygulanabilen yeni bir buluştur. Türkiye’de faydalı model tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) başvuru yapılması gerekir. Bu blog yazısında, faydalı model tescil sürecinin önemli aşamalarını, şeklî inceleme, araştırma talebi, itiraz ve faydalı modelin verilmesi başlıkları altında inceleyeceğiz.

Şeklî İnceleme:

Başvurunun TÜRKPATENT tarafından işleme alınması için 90. maddede belirtilen unsurların eksiksiz olması gerekir. Eksiklikler varsa, başvuru sahibinden iki ay içinde tamamlaması istenir. Şeklî incelemede başvurunun;

  • Türkçe olması,
  • Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini içermesi,
  • Buluşun açık ve net bir şekilde tanımlanması,
  • Resim ve/veya çizimlerin eklenmesi,
  • Gerekli ücretlerin ödenmesi gibi unsurlar değerlendirilir.

Araştırma Talebi:

Başvurunun şeklî incelemeden sonra, başvuru sahibi iki ay içinde araştırma talebinde bulunmalı ve ücretini ödemelidir. Araştırma talebinde bulunulmaması halinde başvuru geri çekilmiş sayılır. Araştırma raporu, buluşun patent ve faydalı model veri tabanlarında tekniğin bilinen durumu ile yapılan karışılaştırmaları ve değerlendirmeleri içerir.

İtiraz:

Araştırma raporunun yayımlanmasından itibaren üç ay içinde başvuru sahibi ve üçüncü kişiler itirazda bulunabilir. İtirazlar değerlendirilir ve gerekirse değişiklik yapılması istenir. Değişikliklerin kabul edilmesi halinde faydalı model belgesi düzenlenir.

Faydalı Modelin Verilmesi:

TÜRKPATENT, yaptığı değerlendirme sonucunda faydalı model verilmesine karar verirse bu durum başvuru sahibine bildirilir ve Bültende yayımlanır. Faydalı model belgesi düzenlenmesi için talepte bulunulması ve belge düzenleme ücretinin ödenmesi gerekir.

Faydalı Modelin Hükümsüzlüğü:

Faydalı model verildikten sonra 99. maddede belirlenen itiraz usulü işletilemez. Hükümsüzlük için sadece mahkemeden talepte bulunulabilir.

SONUÇ

Faydalı model tescil süreci; şeklî inceleme, araştırma talebi, araştırma raporunun değerlendirilmesi, itiraz ve faydalı modelin verilmesi aşamalarından oluşur. Her aşamada dikkat edilmesi gereken hususlar ve süreler vardır. Bu nedenle, faydalı model tescil sürecini en doğru şekilde tamamlamak için bir patent vekilliği ile görüşmeniz ve danışmanlık almanız tavsiye edilir.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 142. Maddesi Faydalı Model Korumasının Kapsamı

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 104. Maddesi Patentin Faydalı Modele Dönüştürülmesi

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 90. Maddesi Patent Başvurusu


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) Madde 143 Faydalı Model Başvurusunun İncelenmesi