Birleşik Krallık’ta kendi işinizi kurarak ya da mevcut bir işletmeye sahip olarak Skilled Worker Vizesine başvurmanız mümkündür. Bu süreçte, kendi şirketinizin size sponsor olmasını sağlayarak vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Self-sponsorship ile Birleşik Krallık’ta oturum ve çalışma izni elde edebilir, ailenizi de yanınıza alabilirsiniz.
Self-Sponsorship Skilled Worker Vizesinin Şartları:
18 yaşından büyük olmalısınız,
İngiltere’de yasal olarak faaliyet gösteren bir şirket kurmanız veya mevcut bir şirketi devralmanız gerekir,
Şirketinizin Skilled Worker sponsor lisansı alması ve size sponsorluk sertifikası düzenlemesi gerekmektedir,
Başvurduğunuz pozisyon gerçek ve niteliklerinize uygun olmalıdır,
İngilizce dil yeterliliği ve mali yeterlilik şartlarını sağlamanız gerekmektedir.
Başvuru Süreci:
Birleşik Krallık’ta bir şirket kurun,
Skilled Worker sponsor lisansı başvurusunda bulunun,
Sponsorluk Sertifikası (CoS) alın,
Skilled Worker vizesine başvurun.
Self-sponsorship başvuru süreci genellikle 3 ila 4 ay sürmekte olup, masraflar ortalama 13.000-15.000 Sterlin arasında değişmektedir. Bizim diğer danışmanlardan farkımız sadece başvuru aşamasında değil başvurudan sonra da muhasebecimizle, Londra Barosu’na kayıtlı avukat ortağımızla tüm süreçte oturum alana kadar desteğimizi sürdürmemizdir. Ayrıca hem Türkiye’deki Baro’ya kayıtlı hem de İngiltere’de hukuki danışmanlık veren bir hukuk bürosu olarak her iki hukuk sisteminde de yapılacak işlemelerin sorumluluğunu tam olarak alıyoruz. Başvuru yapılıp geçici oturum alıntıktan sonra muhasebe kayıtlarının düzenli tutulması kalıcı oturum açısından en büyük gereklilik. Londra’daki Türk muhasebe şirketimiz sizin dilinizi anlayarak tam olarak ihtiyacınız olan hizmeti çok uygun fiyatlarla veriyor ve tamamen farklı bir sisteme alışmanız için tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Herhangi bir hukuki sıkınıtıda da yine orada kayıtlı avukatımız size tüm ihtiyacınızı sağlayacaktır.
SELF-SPONSORSHIP SKILLED WORKER VİZESİ
Birleşik Krallık’ta yeni bir şirket kurmakla ilgileniyorsanız veya Birleşik Krallık’ta mevcut bir şirket sahibiyseniz, Birleşik Krallık’taki kendi şirketinizin sponsorluğu yoluyla yani kendi şirketinizde kendinizi işe alarak Nitelikli İşçi Vizesine(skilled worker) hak kazanabilirsiniz. Self sponsorship yoluyla nitelikli İşçi vizesine başvurabilmeniz için Birleşik Krallık’taki işletmenizin bir nitelikli İşçi sponsor lisansı alması gerekecektir.
Kendi şirketinizle kendinize sponsor olduğunuz nitelikli İşçi vizesi(skilled worker self sponsorship) yoluyla Birleşik Krallık’ta önce geçici sonra kalıcı oturum(ILR) hakkı kazanbilirsiniz. Geçici oturum süresince de yaşama ve çalışma hakkına sahip olabilir, çocuklarınızı ingilterede okula gönderebilir ve siz şirketinizde eşiniz istediği gibi çalışabilirsiniz.
SELF-SPONSORSHIP VİZESİNİN ŞARTLARI
- 18 yaşından büyük olmalısınız,
- Aktif bir İngiliz şirketinizin olması gerekir,
- Birleşik Krallık’taki şirketiniz, Nitelikli İşçi sponsoru lisansı alması gerekir,
- Birleşik Krallık’taki şirketiniz, yapmayı planladığınız iş için size geçerli bir Sponsorluk Sertifikası atadı;
- Şirketteki işin niteliklerinize uygun gerçek bir iş olması gerekir,
- Size işe uygun bir maaş belirlenmesi gerekir,
- Sponsorunuz gerekli Göçmenlik Beceri Ücretini ödemiş olması gerekir,
- İngilizcenizin en az IELTS 4.0 seviyesinde olması gerekir,
- Kamu fonlarına dayanmadan kendinizi geçindirmeye yetecek kadar paranız olmalı,
- Sabıka kaydınız olmamalı, Gerekiyorsa sabıka kaydı belgesi verdiniz; Ve
Genel aranan bilgi ve belgeler bunlar olmakla birlikte nitelikli İşçi vizesi için kendinize sponsor olmak amacıyla yerine getirmeniz gereken tam koşullar somut duruma bağlı olarak değişmektedir.
4 ADIMDA SELF-SPONSORSHIP SKILLED WORKER VİZESİNE NASIL BAŞVURULUR?
- Birleşik Krallık’ta bir şirket kurun
- Nitelikli Çalışan sponsor lisansı için başvurun
- Sponsorluk Sertifikası çıkartın,
- Nitelikli İşçi vizesine başvurun.
I Birleşik Krallık’ta Şirket Kurun
Self Sponsorship yoluyla nitelikli işçi vizesine(skilled worker) hak kazanabilmek için öncelikle Birleşik Krallık’ta yeni bir şirket kurmanız veya Birleşik Krallık’taki kurulmuş bir şirketi almanız gerekir.
Bir İngiliz şirketi kurmak için yöneticisinin veya şirket sahibinin oturum sahibi olması gerekmez. Ancak İngiltere’de şirketin işlemlerini yapmak için ve özellikle en başında banka hesabı vs gibi formaliteleri yerine getirmek için Birleşik Krallık’ta oturumu olan bir kişiden yardım almak, geçici de olsa müdür olarak atamak gerekebilir. Bunun için mutlaka fulltime bir çalışana ihtiyaç yoktur. Başka bir işte çalışan veya part time öğrenci vizesi olan bir kişi de gereken prosedürleri yerine getirebilir, banka hesabı açabilir vs. Selfsponsorship yoluyla oturum alınacağı için oturum alındıktan sonra tüm işlemleri siz kendiniz de İngiltere’de oturumu, vatandaşlığı olan birisini işe almadan kediniz de yapabilirsiniz.
Birleşik Krallık şirket tescil sürecine veya Birleşik Krallık yasalarına ve düzenlemelerine aşina değilseniz, süreç boyunca size rehberlik edebilecek ve tüm gerekliliklerin karşılandığından emin olabilecek son derece profesyonel muhasebecimiz tüm işlemleri halledip bir veya birkaç günde şirket sertifikasını size göndermekte, bunun dışında da sonrasında da isterseniz yıllık makul bir ücretle şirketin bütün muhasebesel işlemlerini eksiksiz yapmaktadır. Genelde danışmanlar şirket kurulup selfsponsorship vizesi alıntıktan sonra işlerini tamamlamaktaysa da biz İngiltere’de kalıcı oturuma kadar(ILR) size tüm desteği sağlıyoruz.
II. Nitelikli Çalışan Sponsor Lisansına Başvurun
Bir Birleşik Krallık şirketini kurduktan sonra, kişisel sponsorluk yoluyla Nitelikli İşçi vizesi(self sponsorship skilled worker) almanın bir sonraki adımı, Birleşik Krallık’taki işletmenizin Nitelikli İşçi(skilled worker) sponsorluğu lisansı almasıdır.
Nitelikli İşçi(skilled worker) sponsor lisansına başvurmayı düşünen Birleşik Krallık’taki işletmeler için ayrıntılı bir rehber hazırladık. Ancak genel hatlarıyla İçişleri Bakanlığı şu hususlarla yetinmek isteyecektir:
- Birleşik Krallık’taki işletmeniz Birleşik Krallık’ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir işletme olmalıdır,
- Birleşik Krallık’taki işletmeniz sponsorluk görevlerini etkili bir şekilde yerine getirebilecek kapasitede olmalıdır,
- Birleşik Krallık’taki işletmeniz, Nitelikli İşçi rotasının maaş ve beceri seviyesi gereksinimlerini karşılayan gerçek bir istihdam sunuyor olmalıdır.
Nitelikli Çalışan sponsor lisansına(skilled worker self sponsorhip) başarılı bir şekilde başvurmak için çeşitli genel ve rotaya özel gereksinimleri karşılamanız gerekecektir.
- Birleşik Krallık’ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir şirket kurmalısınız.
- Dürüst, güvenilir ve güvenilir olduğunuzu ve kamu yararına faydalı olmayan davranış veya eylemlerde bulunmadığınızı ve katılmadığınız göstermelisiniz.
- Sponsor görevlerinizi yerine getirme ve sponsor rehberliğinde belirtilen süre ve şekilde uyumluluğunuzu kanıtlama yeteneğine sahip olduğunuzu ispatlamalısınız.
- Nitelikli İşçi sponsorluk lisansına başvurmadan önce, işverenler aynı zamanda Göç Kurallarında ve sponsor rehberinde belirtilen Nitelikli İşçi rotası için maaş oranlarına uygun olarak ödenecek istihdam teklif edebildiklerinden de emin olmalıdır. Genel maaş eşiği – çoğu iş için bu, yılda en az 26.200 £’dur, ancak işçinin ‘takas edilebilir puanlar’ alması durumunda yılda en az 23.580 £ veya 20.960 £ olabilir.
- Bir işverenin sponsor olmak istediği işin mevcut olmadığına, sahte olduğuna veya esas olarak işçinin bir Nitelikli İşçiye başvurabilmesi için oluşturulduğuna inanmak için makul nedenler varsa Visa daha sonra sponsor lisans başvurusu reddedilecektir. İşletmenizde sponsor olmak istediğiniz role inanılır bir ihtiyaç olduğunu göstermelisiniz.
- Sponsor lisans başvurusu yapma ücreti kuruluşunuzun büyüklüğüne göre değişecektir. Küçük bir şirket veya hayır kurumundan 536,00 £, orta veya büyük ölçekli bir şirketten ise 1.476,00 £ ücret alınacaktır.
Birleşik Krallık’ta Yasal Olarak Faaliyet Gösteren Gerçek İşletme
İçişleri Bakanlığını(Home Office), işletmenizin Birleşik Krallık’ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir işletme olduğuna ikna etmek için, sponsor kılavuzunun Ek A’sında belirtilen en az dört belgeyi sağlamanız gerekecektir.
Sağlamanız gereken tam belgeler başvurunuzun koşullarına bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, bir işletmenin Birleşik Krallık’ta 18 aydan daha kısa bir süredir ticaret yaptığı (ve dolayısıyla yeni kurulan bir işletme olarak nitelendirildiği) durumlarda, Nitelikli İşçi sponsor lisansı başvurusunun genellikle aşağıdaki belgeleri içermesi gerekecektir:
İşletmenin, Birleşik Krallık’taki Financial Conduct Authority and the Prudential Regulation Authority’ye kayıtlı bir bankada mevcut, kurumsal bir banka hesabına sahip olduğuna dair kanıt;
Ayrıca aşağıdaki belgelerden herhangi üçü:
- İşletmenin PAYE ve Ulusal Sigorta için işveren olarak HMRC’ye kayıtlı olduğuna dair kanıt; veya
- İşletmenin KDV’ye(VAT) kayıtlı olduğuna dair kanıt; veya
- İşletmenin, Mali Davranış Otoritesi tarafından yetkilendirilen bir sigorta şirketinden en az 5 milyon £ tutarında işveren mali sorumluluk sigortası(employer’s liability insurance) teminatına sahip olduğuna dair kanıt; veya
- İşletmenin işyerlerinin mülkiyeti veya kiralandığının kanıtı; veya İşletmenin en güncel yıllık hesapları.
III. Şirketinizin sponsor lisans başvurusu onaylandıktan sonra, işletmeniz Tanımlı Sponsorluk Sertifikası (CoS) için başvuruda bulunabilecektir:
Sponsorluk Sertifikaları(Certificate of Sponsorship, CoS) , çalıştırmak istediğiniz her göçmen işçiye verilmesi gereken elektronik kayıtlardır. Her CoS’a başvuran işçinin öz sponsorluk Nitelikli İşçi vizesine(skilled worker) başvurmasına olanak tanıyan benzersiz bir referans numarası olacaktır.
Sponsorluk Sertifikanız, Nitelikli Çalışan( başvurunuzun tarihinden en fazla 3 ay önce verilmiş olmalıdır.
Sponsorluk Sertifikanız aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli zorunlu bilgileri içermelidir:
- Adınız, işiniz ve maaşınızın ayrıntıları;
- Nitelikli İşçi vizesi başvurunuzun tarihinden itibaren 3 aydan fazla olmayan bir başlangıç tarihi;
- Sponsorluk Sertifikasının daha önce verilen veya reddedilen bir başvuruda kullanılmadığının ve sponsor tarafından geri çekilmediğinin veya İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmediğinin teyidi.
IV. Self-Sponsored Skilled Worker Visa Başvurusu:
Nitelikli İşçi vizesine sponsor olmak için vize başvurunuzun şunları göstermesi gerekir:
- Sponsorluk Sertifikanız geçerli olmalıdır,
- İş teklifiniz gerçek bir açık pozisyon olmalıdır,
- İşinizin uygun beceri seviyesinde olması gerekir,
- Size genel maaş eşiğine, mesleğe ilişkin ‘devam oranı’na ve (varsa) asgari saatlik ücrete eşit veya bu eşiği aşan bir maaş ödenecektir;
- Sponsorunuz Immigration Skill Charge’ı ödemiştir;
- İngilizce dilinde en az CEFR Seviye B1’e (IELTS 4.0 eşdeğeri) kadar yeterlisiniz;
- Kamu fonlarına güvenmeden kendinizi geçindirmeye yetecek kadar paranız var;
- Gerekiyorsa sabıka kaydı belgesi,
Birleşik Krallık’ta çalışmaya başlayacağınız günden 3 ay öncesine kadar Nitelikli İşçi vizesine başvurabilirsiniz.
Eğer kendinize Nitelikli İşçi vizesi için sponsor olursanız, Direktör olabilir ve şirketinizdeki hisselerin %100’üne kadar sahip olabilirsiniz.
Kendi sponsorluğunu üstlenen Nitelikli İşçi vizesi sahipleri, Birleşik Krallık’ta kesintisiz 5 yıllık bir süre geçirdikten sonra Nitelikli İşçi olarak Yerleşime hak kazanabilirler. İkamet şartını yerine getirmeniz ve Life in the UK sınavını geçmeniz gerekecektir.
Birleşik Krallık’taki işletmenizin hâlâ İçişleri Bakanlığı(Home Office) onaylı bir sponsor olması ve gelecekte de şirketinizde çalışmaya devam edeceğinizi göstermeniz gerekecek. Ayrıca, en azından genel ILR maaş eşiği (çoğu başvuru sahibi için bu, yıllık 26.200 £’dur) veya mesleğin devam oranı (hangisi daha yüksekse) size ödenmelidir.
Konuyla ilgili en çok sorulan soru sponsorship ile yapılan başvurunun maliyetinin ne olacağıdır. Ancak enson söyleyeceğimizi baştan söyleyelim şirket bir ortaklı kurulursa ve bir kişi için sponsorship yoluna gidilecekse genel olarak masraflarla 13.000 Sterlin kadar bir bütçeye ihtiyaç var. Eğer birkaç ortak olacaksa ortak başına bu bedelin ödenmesi gerekecektir. Bu İngiltere’de oturum için yüksek bir ücret değildir. Zira Portekiz, Yunanistan, Malta gibi ülkelerde oturum alabilmek için ayrılacak yüz binlerce EURO dikkate alındığında 13.000 Sterlinlik bir yatırım ile oturum alınması aslında büyük bir imkandır.
İngiltere’de kurulacak bir şirketin hissedarı ve aynı zamanda çalışanı olarak çalışma izni ve oturum alınmasına ilişkin sürecin adımları, ücretler, masraflar şu şekildedir:
- Şirketin kuruluşu ve faaliyete başlaması;
- Şirketin Companies House kaydının yapılıp resmi olarak kurulması,
- Şirketin ortaklık yapısı, direktörü, faaliyet konusu vs konularda danışmanlık verilmesi,
- Mecvut bir şirket devralınacaksa şirket hisse devir sözleşmesinin hazırlanması/incelenmesi,
- Şirketin ve sizin banka hesaplarınızın açılmasında yardımcı olunması.
Bu hizmetlerimiz için ücretimiz £2,500‘dir.
- Şirkete Sponsor Lisansının başvurusunun yapılması;
- Başvurunun nasıl yapılacağının açıklanması,
- Belgelerin toplanması,,
- Bu süreçte sağlanacak her türlü hukuki destek.
Bu hizmetlerimizin karşılığı olarak £ 5,000.00 ücret almaktayız.
Bu ücrete ilaveten yapılacak masraflar şunlardır:
- 536.00(küçük işletme) Başvuru Harcı
- £364(yıllık) Yetenek Harcı; (örnek: 5 yıllık nitelikli işçi vizesi başvurusu yapılmak isteniyorsa, yetenek harcı £1820 baştan ödenecek),
- £239.00 sertifika ataması ücreti ödenmelidir.
3. Nitelikli işçi vize başvurusunun yapılması:
- Sponsor Lisansı alındıktan sonra vize alınacak kişinin durumunun değerlendirilmesi,
- Vizeiçin şirketten ilgili belgelerin temin edilmesi,
- Başvuru formlarının doldurulması ve başvurunun tamamlanması.
Bu hizmetlerimizin karşılığı £2,500’tur.
İlave her dependent £250 ekstra ücrete tabidir. Bizim ücretimize ilaveten devlete 3 yıla kadar 719 Sterlin ve 3 yıldan uzun süreli başvurular için 1420 Sterlin başvuru harcı yatırılmaktadır. Sağlık ücreti(healthcare surcharge) için ise yıllık 1035 Sterlin ödenmektedir. Aynı ücretler eşe ve çocuklardan her biri yani dependantlar için de ayrı ayrı ödenmektedir.
Sonuç olarak SELF SPONSORSHIP ROUTE için toplamda 13.000-15.000 Sterlin arasında bir bütçe ayırmak gerekiyor.
Self Sponsorship işlemleri Home Office’in yoğunluğuna göre ortalama 4-12 hafta arasında tamamlanıyor.
Birleşik Krallık’ta Self Sponsorship Vizesi için SSS
- Self sponsorship skilled worker vizesi ne kadar süre geçerlidir?
– İlk vize, maksimum 5 yıla kadar herhangi bir süre için verilebilir. Nitelikli işçi vizesine başvuran kişi, firmanın sağladığı sponsorluk süresi boyunca oturum hakkına sahip olur. Bu süre 1 ila 5 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Gerekli şartlar yerine getirildiğinde, 5 yılın sonunda süresiz oturum izni ve 6. yılın sonunda vatandaşlık başvurusu hakkı kazanılabilir. Ayrıca, başvuru sahibi, ailesiyle birlikte bu vizeye başvurma imkanına sahiptir. - Birleşik Krallık’ta Kendi Sponsorluk Vizesi yolunun maliyeti nedir?
– Sponsor lisansı başvuru ücreti, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak £536 veya £1,476 olabilir. Nitelikli Çalışan vizesi, Birleşik Krallık dışından başvuru yapıldığında kişi başı £719 (3 yıl) veya £1,420 (5 yıl), Birleşik Krallık içinden başvuru yapıldığında ise kişi başı £827 (3 yıl) veya £1,636 (5 yıl) tutarındadır. Ayrıca, yetişkinler için yıllık £1,035 ve çocuk bağımlılar için yıllık £776 olan Göçmen Sağlık Ücreti bulunmaktadır. - İşletmem iyi performans göstermezse ne olur?
– Sponsor Lisansı 4 yıl geçerlidir ve yenilenmesi gerekir. İşletmeniz aktif/ticaret yapıyorsa, sponsor lisansını koruyabilirsiniz. İşletme tamamen ticaret yapmayı bırakırsa, sponsor lisansını teslim etmeniz ve Birleşik Krallık’ta yaşamaya ve çalışmaya devam etmek için göç kategorinizi değiştirmeniz gerekir. - Eşimi/partnerimi ve/veya çocuklarımı getirebilir miyim?
– Evet, eşinizi/partnerinizi ve 18 yaşından küçük çocuklarınızı Birleşik Krallık’a getirebilirsiniz. - Kendi sponsorluklu olduğum sürece maaş almam gerekiyor mu?
– Evet, şirketiniz size sponsor olunan pozisyon için minimum maaş gerekliliklerine uygun bir garanti maaş ödemek zorundadır - Selfsponsorhip yapmanın uygunluk kriterleri ve gereklilikleri nelerdir?
-Şirketiniz yasal olmalı ve gerçek bir açık pozisyona sahip olmalıdır. Şirketinizin A dereceli Sponsor Lisansı olmalıdır. Pozisyon için gerekli beceri, nitelik veya deneyime sahip olmalı ve tüm kendi sponsorluğu vizesi Birleşik Krallık gerekliliklerine uymalısınız.
7. Self Sponsorship için üniversite mezunu olmam gerekir mi ya da self sponsorship için herhangi bir mezuniyet şartı var mıdır?
Selfsponsorship vizesi için mezuniyet şartı yoktur. Ancak selfsponsorhip skilled worker için aranan iş teklifinin kendi firmanız için şahsınıza yapılması prosedürü olduğu için şirketinizin konusu olan iş için gereken yetkinliğe sahip olduğunuzu göstermeniz gerekir. Örneğin selfsponsorship için başvuracak kişinin yapacağı işe ilişkin bir mezuniyeti olmayabilir. Ancak mesela yıllarca çalışarak bu konuda tecrübe kazanarak yetkinlik kazanmış olabilir. Örneğin tasarımlar yapan bir kişinin mezuniyeti olmayabilir ancak yaptığı tasarımlar ödül almış olabilir. Örneğin bir kişi konservatuvar bitirmemiş olabilir ancak Yetenek Sizsiniz de ödül kazanmış olabilir. Mezuniyetin olmadığı durumlarda tecrübe ön plana çıkartılmakta, iş için gereken yetkinliğe sahip olunduğu konusunda Home Office iş tecrübesiyle, kazanılan ödüllerle, mesleğe verilen emeklerle ikna edilmektedir.
8. Self Sponsorship Vizesi için hangi mali kanıtlar gereklidir?
– Sponsor şirket, iş hedeflerini ve nitelikli çalışanın maaşını ödemek için yeterli fonlara sahip olmalıdır. Eğer sponsor, bakım desteğini sponsorluk belgesinde (CoS) onaylarsa, çalışan adayının kişisel fonlarını göstermesi gerekmez. Aksi takdirde, başvuru tarihinden önceki 28 gün boyunca hesabında en az £1,270 bulundurması gerekmektedir.
9. Self Sponsorship Vizesi süreci ne kadar sürer?
– İşletme kurmaktan nitelikli çalışan vizesi almaya kadar olan süreç ortalama 3 aydır. Sponsor lisansı başvurularının değerlendirilme süresi ortalama 8 hafta sürmektedir ancak 500 GBP’lik hızlandırma hizmeti ile bu süre 10 iş gününe kadar kısaltılabilmektedir. Benzer şekilde, nitelikli işçi vizesi başvurularında da işlem süresi genellikle 8 hafta kadar sürmekte olup, 500 GBP’lik hızlandırma hizmeti ile bu süre 5 iş gününe kadar düşürülebilir. Dolayısıyla 1000 GBP ödenerek yapılan “fast truck” başvuru eğer ek belge vs istenilmez ise 1 ay kadar sürmekteyken normal başvuru 4 ay kadar sürmektedir. Home Office eğer detaylı değerlendirme yapmayı uygun görürse ve ek evrak vs isterse ve fastruck için verdiği 5-10 günlük süreleri aşar ise başvuru normal bir başvuruya dönüşmekte ve böyle bir durumda para iadesi istenebilmektedir.
10. Self sponsor ship vizesinde İngiltere vatandaşı bir ortağa ihtitacım var mı?
Hayır, siz zaten ikamet izni alacağınız için İngiliz vatandaşının yapabileceği her şeyi yapma hakkına sahip olacaksınız. Yani işiniz için yer kiralayabilecek, her türlü vergi işlerini yapabilecek, ev kiralayabilecek, çocukları okula gönderebilecek, banka hesabı açabileceksiniz. Eğer İngiltereye hemen taşınmayı düşünmüyorsanız bir İngiliz vatandaşının özellikle başlangıçta bu işlemleri halletmesi işleri şüphesiz hızlandırır ancak maliyeti nedeniyle İngiltere’de yakın, akraba, öğrenci olan yakın vs yok ise müvekkillerimizin bu yola gitmediklerini gözlemliyoruz, biz de maliyetler nedeniyle böyle bir yöntemi tavsiye etmiyoruz. Bizim kurduğumuz şirketler ve self sponsorship rotalarında vize aldığımız kişi veya kişiler şirketin tamamına sahip olarak faaliyet gösteriyorlar.
https://www.gov.uk/faster-decision-visa-settlement/eligible-visas-when-applying-inside-the-uk
https://www.davidsonmorris.com/pre-licence-priority-service-for-sponsor-licence-applicants/
https://www.davidsonmorris.com/sponsor-licence-how-long-does-it-take/
10. Nitelikli Çalışan Vizesi programı kapsamında kendi sponsorluğuna uygun meslekler nelerdir?
– İş, uygun meslekler listesinden bir meslekle yakından eşleşmelidir. En azından yöneticilik seviyesinde bir iş olması muhtemeldir.
11. Self Sponsorship Vizesi başvurusunu nasıl yaparım?
– İlk olarak, sponsor şirket bir Sponsorluk Sertifikası (CoS) için başvurmalıdır. Daha sonra, başvuru sahibi Nitelikli Çalışan vizesi sahibi olarak Birleşik Krallık’a giriş yapmak veya kalmak için başvurabilir.
12. Aile üyeleri Selfsponsorship’te bana eşlik edebilir mi?
– Evet, aile üyeleri, yani eşiniz/partneriniz ve 18 yaş altı çocuklarınız bağımlı olarak başvurabilirler.
13. Selfsponsorship için beceri ve niteliklerimi nasıl kanıtlayabilirim?
– Bir özgeçmiş veya iş deneyiminizi ya da niteliklerinizi gösteren kanıtlar sağlamanız gerekebilir.
14. Selfsponsorship için yenileme gereksinimleri nelerdir?
– Sponsorluk süreniz 5 yıldan az ise vizenizi uzatmanız gerekebilir. 5 yılın sonunda Süresiz Oturma İzni (ILR) için başvurabilirsiniz. CoS 5 yıldan az süreli ise, ILR gereksinimlerini karşılamak için vizenizi uzatmanız gerekebilir. ILR istenmiyorsa, vizenizi uzatmaya devam edebilirsiniz. Şirketin yenileme için boş bir iş pozisyonuna sahip olması gerekmektedir.
15. Selfsponsorship başvurusu için dil gereksinimleri var mı?
– Başvuru sahibinin CEFR seviyesinde en az B1 düzeyinde İngilizce okuyup, yazıp, konuşup, anlayabildiğini kanıtlaması gerekmektedir. İngilizce bilginizi şu yollarla kanıtlayabilirsiniz:
– Onaylı bir sağlayıcıdan Güvenli İngilizce Dil Testi (SELT) geçmek
– İngiltere’de 18 yaşın altında başladığınız bir okulda aldığınız GCSE, A Level, İskoç Ulusal Yeterlilik 4 veya 16. İskoç Higher veya Advanced Higher İngilizce derecesi almak
– İngilizce öğretilen bir derece düzeyinde akademik yeterliliğe sahip olmak – yurt dışında okuduysanız, yeterliliğinizin Birleşik Krallık lisans, yüksek lisans veya doktora derecesine eşdeğer olduğunu teyit etmek için Ecctis’ten bir karşılaştırma
17. Selfsponsorship başvurusunu desteklemek için bir iş planı sunmam gerekir mi?
– İş planı zorunlu bir gereklilik değildir, ancak şirketin planlarını ve sponsor lisansı ihtiyacını göstermek için yardımcı olabilir.
18. Selfsponsorship ile Birleşik Krallık’ta işimi yürütürken ek iş alabilir miyim?
– Sponsor olduğunuz işinizi yapmaya devam ettiğiniz sürece, başka bir işte haftada 20 saate kadar çalışabilirsiniz. İşiniz, sponsor olduğunuz iş ile aynı meslek kodunda ve aynı seviyede veya bir eksiklik mesleğinde olmalıdır.
19. Selfsponsorship ile süresiz oturma izni alabilir miyim?
– Evet, Birleşik Krallık’ta beş yılı tamamladıktan sonra Süresiz Oturma İzni (ILR) için başvurabilirsiniz.
20. Gerçek bir açık pozisyon gereksinimi self sponsorshipi nasıl etkiler?
– Şirketin doldurulması gereken gerçek bir açık pozisyonu olduğunu ve başvuru sahibinin gerekli beceri, nitelik veya deneyime sahip olduğunu göstermeniz gerekmektedir. Home Office, pozisyonun yalnızca kendinize iş sağlamak amacıyla oluşturulduğuna inanırsa, başvuruyu reddedebilir. Bu nedenle çok özenli, dikkatli, ikna edici bir dosya hazırlamak gereklidir.
21. Selfsponsorship için gerekli destekleyici belgeler nelerdir?
– Geçerli pasaport, yeterli maddi desteğe sahip olduğunuzu gösteren kanıtlar (eğer bakım desteği sponsor tarafından onaylanmıyorsa) ve İngilizce dil gereksinimini karşıladığınızı gösteren kanıtlar.
22. Birleşik Krallık kendi sponsorluğuyla vize başvurum reddedilirse ne olur?
– Reddetme nedenlerine bağlı olarak, İdari İnceleme ile yardımcı olabiliriz veya nedenleri düzelttikten sonra tekrar başvurabilirsiniz.
23. Bir yabancı olarak Birleşik Krallık’ta nasıl şirket kaydettiririm?
– Şirket kaydı için resmi Companies House web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Şirket kurmayla ilgili muhasebecimiz daha önce müvekkillerimize destek olmaktadır, şirket kurmanın ücreti 500 Pounddur ve sonrasıda da muhasebecimiz her türlü desteği sağlamaktadır. Böylece vize sonrası işlemler ve vize uzatmalarının en temel gereksinimi olan sağlam bir muhasebe ve sağlam bir muhasebeci ihtiyacınızı siz hiç yorulmadan hiç kaygılanmadan hiç kötü tecrübeye yer olmadan gidermiş oluyoruz.
Verdiğimiz hizmeti en özenli, en iyi şekilde yapmayı garanti ediyor, başvuru sürecinde ve sonrasında her türlü hukuki ve muhasebesel ihtiyacınızda sizlere destek olmayı görevimiz kabul ediyoruz.
Hem İngiltere’den işini en iyi şekilde yapan daha önce birçok müvekkilimizin başvurularını başarıyla gerçekleştiren avukat ve muhasebecilerle çalışıyoruz. Vereceğimiz hizmet için hem Birleşik Krallık’ta hem de Türkiye’de yasal sorumluluk altındayız.
Teknololoji, Mühendislik, IT için Hızlı ve Güvenli İngiltere Global Talent Vizesi
İngiltere Mezuniyet Vizesi (Graduate Visa)
Home Office Kararlarına İtiraz Rehberi
Pingback: İngiltere Vize Başurularında Sıkça Yapılan Yanlışlar - Emre Kurt Blog
Pingback: Ankara Anlaşması Vize Uzatma Rehberi - Emre Kurt Blog
Pingback: İngiltere Selfsponsorship Vizesi Sıkça Sorulan Sorular - Emre Kurt Blog