Åžub 6, 2024
49 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 136. Zorunlu Lisansın İptali

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun(SMK) 136. Maddesi

Şartlarda Değişiklik talebi ve zorunlu lisansın iptali

MADDE 136

  1. Lisans alan veya patent sahibi, zorunlu lisans verilmesinden sonra, zorunlu lisansa göre daha uygun şartlarda sözleşmeye dayalı lisans vermiş olması gibi sonradan ortaya çıkan ve değişikliği haklı kılan olaylara dayanarak mahkemeden zorunlu lisans bedelinde veya şartlarında değişiklik yapılmasını talep edebilir.
  2. Lisans alan, zorunlu lisanstan doğan yükümlülüklerini ciddi şekilde ihlal ettiği veya sürekli olarak yerine getirmediği takdirde mahkeme, patent sahibinin talebi üzerine, patent sahibinin tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla lisansı iptal edebilir.
  3. Zorunlu lisansın verilmesine neden olan şartların sona ermesi ve tekrarlanma olasılığının ortadan kalkması hâlinde, talep üzerine mahkeme zorunlu lisansı iptal eder.

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 136. maddesi, zorunlu lisansın verilmesinden sonra ortaya patent sahibi lehine çıkabilecek önemli deÄŸiÅŸiklikler ile lisans alanın yükümlülüklerini ihlal etmesi hallerinde zorunlu lisansın iptal edilmesi konusunu düzenler. Zorunlu lisans kamu yararına yapılan bir düzenleme olmakla birlikte SMK madde 136 zorunlu lisans alan ile patent sahibi arasındaki ya da diÄŸer bir deÄŸiÅŸle kamu yararı ile patent sahibi arasındaki dengeyi saÄŸlamak için getirilmiÅŸ bir düzenlemedir.

Şimdi, bu maddenin önemli bölümlerini anlamak için adım adım açıklayalım:

  1. DeÄŸiÅŸiklik Talebi:
    • Lisans alan veya patent sahibi, zorunlu lisansın verilmesinden sonra daha uygun ÅŸartlarda bir sözleÅŸme yapılması gibi sonradan ortaya çıkan ve deÄŸiÅŸikliÄŸi haklı kılan olaylara dayanarak mahkemeden zorunlu lisansın bedelinde veya ÅŸartlarında deÄŸiÅŸiklik yapılmasını talep edebilir.
    • Yani, eÄŸer lisans alan veya patent sahibi, zorunlu lisansın ÅŸartlarının deÄŸiÅŸmesini gerektirecek bir durum ortaya çıkarsa, mahkemeden bu deÄŸiÅŸiklikleri yapılmasını talep edebilirler. ÖrneÄŸin, lisans alanın teknolojiyi daha etkin kullanabileceÄŸini gösteren kanıtlar varsa, lisans ÅŸartlarında bir deÄŸiÅŸiklik talep edebilir.
  2. Lisansın İptali:
    • Lisans alan, zorunlu lisanstan doÄŸan yükümlülüklerini ciddi ÅŸekilde ihlal ettiÄŸi veya sürekli olarak yerine getirmediÄŸi takdirde mahkeme, patent sahibinin talebi üzerine, patent sahibinin tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla lisansı iptal edebilir.
    • Yani, lisans alanın zorunlu lisansa baÄŸlı yükümlülüklerini ihlal etmesi veya sürekli olarak yerine getirmemesi durumunda, patent sahibi mahkemeden lisansın iptal edilmesini talep edebilir. Ancak, bu durumda patent sahibinin tazminat hakları saklı tutulur.
  3. Zorunlu Lisansın İptali:
    • Zorunlu lisansın verilmesine neden olan ÅŸartların sona ermesi ve tekrarlanma olasılığının ortadan kalkması durumunda, talep üzerine mahkeme zorunlu lisansı iptal edebilir.
    • Yani, eÄŸer zorunlu lisansın verilmesine neden olan koÅŸullar artık geçerli deÄŸilse veya tekrarlanma olasılığı yoksa, mahkeme zorunlu lisansın iptal edilmesini talep üzerine gerçekleÅŸtirebilir.

Bu maddenin temel amacı, sınai mülkiyet hakları çerçevesinde adil bir denge sağlamak ve lisansın verilmesiyle ilgili durumlarda taraflar arasında uygun bir çözüm bulmaktır. Bu sayede, lisanslama süreci adil ve dengeli bir şekilde yürütülerek, hem lisans alanın hem de patent sahibinin hakları korunmuş olur.



2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 136. Zorunlu Lisansın İptali