Mar 26, 2020
420 Görüntüleme

Kötü Niyetli Marka Tescilinin Gerçek Hak Sahibine Karşı Kullanılması; Lomon Kararı

Yazan
banner

Yargıtay 11. HD 2010/12167-2012/17493 sayılı LOMON R966 kararında, bir şekilde elde ettiği marka tesciline dayanarak bu markayı taşıyan ürünlerin Türkiye’ye ithalini yasaklamaya çalışan davacının açmış olduğu davayı “kötü niyet” gerekçesiyle reddetmiştir.

Kararda; davalının ithalatına konu ürünlerin orjinal olduğu, davacı adına tescil edilmiş markaların taklidi olmadığı, davalının taklit veya herhangi bir şekilde hukuka aykırı malları ithal etmediği, esasen marka üzerine gerçek hak sahibi olan firmanın ürünlerini ithal ettiği, davacının hak sahibinin onayı olmadan marka tescili yaptığı, hak sahibi firmanın dünya tescilleri ve unvanı dikkate alındığında öncelik hakkı olduğu gerekçeleriyle marka tecavüzünün bulunmadığına karar vermiş ve bu karar Yargıtay tarafından; davacının davalı firmanın önceden Türkiye distribütörü olması, aynı markayı taşıyan ürünleri önceden ithal etmiş olması karşısında tescilli marka hakkının kullanılmasını MK m. 2 anlamında iyi niyet kurallarıyla bağdaşmadığını belirterek yerel mahkemenin kararını onamıştır.


Marka Kötü Niyetin Bölünmezliği 1360

Pierre Cardin; Markanın Devri, Tanınmışlık, Kötü Niyet 4412

Marka Tescili Kötü Niyet Hair World 356

Marka Hükümsüzlüğü, Marka Tescilinde Kötü Niyet 4656

Kötü Niyetli Marka Tescil Başvurusu veya Marka Tescili


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz