Şub 10, 2022
316 Görüntüleme

Telif Haklarında Şahsi Kullanım İstisnası 16441

Yazan
banner

Davalı sahibi olduğu fotokopicide uygun fiyatla davacıya ait eseri satışa sunup birçok müşterisine satmıştır. Bu nedenle şahsi kullanım istisnasının kabul göremeyeceği olayda davacının telif hakkı ihlal edilmiştir.


YARGITAY 11. HUKUK DAİRESİ E. 2013/16441 K. 2014/12708 T. 2.7.2014

Mahkemece tüm dosya kapsamı nazara alınarak, davalının eyleminin FSEK m. 22.kapsamında eser veya mali hak sahiplerine ait çoğaltma hakkının ihlali niteliğinde olduğu, davalının fotokopi işletmesinin bulunduğu, piyasada bulunan ve makul bedelle satıldığı anlaşılan eserin tamamını fotokopi yoluyla çoğalttığından FSEK m. 38’de.  yer alan şahsi kullanım amacıyla çoğaltma istisnasından yararlanamayacağı, anılan çoğaltılmış nüshaların davalıya ait iş yerinde belirsiz kişilere karşı satışa arz edilmiş olmasına göre eylemin ayrıca yayma niteliğinde bulunduğu, meslek birliğinin dokuz adet eser için de çoğaltma ve yayma niteliğindeki mali hak ihlalleri ile ilgili takip yetkisinin bulunduğu, FSEK m. 68’e dayalı telif tazminatı isteminde bulunabileceği, davalının bu eserleri ihlalin devam etmesi muhtemel zaman aralığı itibariyle 8-10’ar adet çoğaltıp yaymış olabileceği, bu sayıya göre telif tazminatı isteminin kabul edilmesinin gerektiği; davalının eyleminin ayrıca davacı yayımcı şirketlere karşı haksız iktisadi rekabete girişilmesi niteliğinde bulunduğu, zira davacı şirketlerin telif ücreti ödeyerek mali haklarını edindiği eser ile ilgili baskı ve birçok unsur için emek ve masraf harcadığı, buna karşın davalının hiçbir emek, çaba ve masraf göstermeksizin anılan ürünü çoğaltıp yaymaya arz ederek davacıların emeğinden haksız biçimde yararlandığı, haksız rekabete maruz kalan davacının eylem tarihinde yürürlükte bulunan  TTK m. 58 ve TTK m. 56. hükümleri uyarınca manevi tazminat isteminde bulunabileceği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüyle FSEK m. 68. maddesi uyarınca, toplam 905,70 TL telif tazminatı ile 1. 250,00 TL manevi tazminatın 11.12.2010 tarihinden itibaren işleyecek avansı faiziyle birlikte davalıdan tahsili ile davacı şirketlere verilmesine isabetli bir şekilde karar verilmiştir.


telif hakları telif hakları telif hakları ihlali telif hakları ihlali telif hakkı şahsi kullanım telif hakkı şahsi kullanım telif hakları dava telif hakları dava  telif hakkı tazminat telif hakkı tazminat telif tazminat telif tazminat telif ankara avukat telif ankara avukat telif ankara dava telif ankara dava fsek dava fsek dava fsek avukat fsek avukat fsek ankara avukat fsek ankara avukat


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz