Ara 22, 2022
132 Görüntüleme

Marka Başvurusunun Açık ve Anlaşılır Olması

Yazan
banner

Tescil edilmek için başvurulan markaların kelime, şekil, rakam gibi aşkın olduğumuz markalar olması halinde marka başvurusunun konusu olan işaretin sicilde gösterilebilme şartının gerçekleşmesi ses, renk , koku gibi alışkın olunmayan markalara göre çok daha kolaydır.

Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in 7. maddesi “marka örneğinin gösterilmesi” başlığını içermektedir. Bu düzenlemede harfler, sayılar, şekiller veya ürün ambalajları gibi görerek algılanabilen işaretlerin dışında çok alışkın olunmayan üç boyutlu markalar, sesler, renkler, hareket markalarının başvurularında marka örneğinin gösterilmesinde aranacak kriterler belirlenmiştir.

Mesela ses markalarında markanın elektronik olarak dinlenebilmesine olanak veren kaydının sunulması gereklidir. Renk markalarında markanın renk kodunun sunulması gerekmektedir.

Tescili talep edilen markanın açık olarak anlaşılabilecek şekilde gösterilebilir olmasının amacı marka sahibine sağlanan korumanın kapsamının sınırlarının net bir şekilde tespit edilebilir olmasıdır.

Koku ve renk markaları açısından ise Türk Patent marka örneğinin açık ve kesin olarak gösterilebilmesi şartının karşılanmadığı kabul edilmektedir.

Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikm.  9/3’e göre  markanın başvuru kapsamında genel veya muğlak bir tabir olması halinde Türk Patent başvuru sahibine iki aylık süre içinde bu ifadelerin açıklanması için süre verir ve bu sürede gereken açıklama gelmezse genel, muğlak ifadeler marka başvurusunun kapsamından çıkartılır.


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz