May 24, 2023
122 Görüntüleme

Teknik Sonucu Elde Etmek için Zorunlu Şekiller Marka Olamaz

Yazan
banner

SMK m. 5/1-e’ye göre; Malın doÄŸası gereÄŸi ortaya çıkan ÅŸeklini ya da baÅŸka bir özelliÄŸini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli deÄŸerini veren ÅŸeklî ya da baÅŸka bir
özelliğini münhasıran içeren işaretler, marka olamaz.

SMK m. 5/1-e’nin uygulanmasında dikkate alınacak iki faktör vardır;

  1. Marka baÅŸvurusunun “münhasıran” teknik sonucu elde etmek için zorunlu olan ÅŸekli içermesi,
  2. Marka baÅŸvurusuna konu ÅŸeklin teknik sonucu elde etmek için “zorunlu” olmasıdır.

Şeklin teknik sonucu elde etmek için tek şekil olması gerekmemektedir. Diğer bir değişle aynı teknik sonucu elde etmek için başka şekillerin bulunması işaretin bu madde kapsamına girmesine engel olmaz.

Bu maddenin uygulanması için şeklin dekoratif değil işlevsel olması gerekmektedir.

Marka olarak başvurulan şekil ile alakalı yapılan teknik özellik değerlendirmesi şeklin görünüşü üzerinden yapılır. Ürünün şeklinden gözle tespit edilmeyen özellikler dikkate alınmaz.

Bu hüküm ile amaçlanan teknik sonucu elde etmek için piyasada kullanılan ya da kullanılabilecek olan şekillerin, figürlerin tek bir kişinin tekeline verilmesini önlemek olduğu için kamu düzenine ilişkin bu düzenlemenin uygulanabilmesi için başvuru sırasında yapılan açıklamaların yanı sıra marka başvurusa konu işaretin temel işaretlerini tespit etmeye yarayan ilgili tüm faktörlerin dikkate alınması gereklidir.

Başvuru konusu işarette teknik sonucu elde etmek için gerekli olan şeklin sadece bir bölümü görünebiliyorsa bu durumda teknik sonucu elde etmek için gereken özelliklerden en az birisi tespit edilebiliyorsa başvuru reddedilmelidir.


Mutlak Tescil Engelleri Kapsamında Hükümsüzlükte 5 Yıllık Süre 11284

Marka Tescilinde Mutlak ve Nisbi Ret DeÄŸerlendirmesi

Lego Adamı ve Teknik Sonucu Elde Eden Şekillerin Marka Olarak Başvurulması


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz