Eyl 20, 2023
625 Görüntüleme

SMK m 30 Marka Hakkına Tecavüz Ceza Davası

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 30

Marka hakkına tecavüze ilişkin cezai hükümler
Madde 30- (1) Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(2) Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi
olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile
cezalandırılır.
(3) Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(4) Bu maddede yer alan suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde ayrıca bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.
(5) Bu maddede yer alan suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.
(6) Bu maddede yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlıdır.
(7) Başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı, satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi ve bu suretle üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara elkonulmasını sağlaması hâlinde hakkında cezaya hükmolunmaz.


Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 30 Marka Hakkına İlişkin Cezai Hükümler

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 30. maddesi, marka hakkına tecavüz suçunu ve bu suça ilişkin cezai hükümleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre, başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz eden, marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden kaldıran, marka hakkı üzerinde yetkisiz tasarrufta bulunan veya markanın tanınmışlığına tecavüz eden kişi, hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.

Maddenin Kapsamı

Maddenin birinci fıkrası, başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüzü düzenlemektedir. Iktibas, bir markanın aynısını veya ayırt edilemeyecek derecede benzerini kullanmaktır. İltibas ise, bir markanın benzerliğini kullanarak tüketicileri yanıltmaktır.

Maddenin ikinci fıkrası, marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden kaldırmayı düzenlemektedir. Bu işaret, tescilli marka ibaresi veya tescilli marka amblemi olabilir.

Maddenin üçüncü fıkrası, marka hakkı üzerinde yetkisiz tasarrufta bulunmayı düzenlemektedir. Bu tasarruflar, marka hakkını devretmek, lisans vermek veya rehin vermek gibi fiilleri kapsamaktadır.

Maddenin dördüncü fıkrası, markanın tanınmışlığına tecavüzü düzenlemektedir. Markanın tanınmışlığı, markanın piyasada bilinen ve tanınan bir marka olmasıdır. Bu fıkraya göre, markanın tanınmışlığına tecavüz eden kişi, markanın tanınmışlığını haksız olarak kullanarak tüketicileri yanıltırsa, cezalandırılır.

Maddenin Şartları

Madde kapsamındaki suçların oluşması için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekmektedir:

Marka hakkının tescilli olması gerekir.
Suç, başkasına ait marka hakkına tecavüz teşkil etmelidir.
Suç, iktibas, iltibas, marka koruması olduğunu belirten işareti kaldırma, marka hakkı üzerinde yetkisiz tasarrufta bulunma veya markanın tanınmışlığına tecavüz şeklinde gerçekleşmelidir.
Maddenin Cezaları

Madde kapsamındaki suçlar için öngörülen cezalar aşağıdaki gibidir:

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Marka hakkı üzerinde yetkisiz tasarrufta bulunan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Markanın tanınmışlığına tecavüz eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Maddenin Şikayet Şartı

Maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan suçlar, şikayete tabidir. Dördüncü fıkradaki suç ise, şikayete tabi değildir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 30. maddesi, marka hakkına tecavüz suçunu ve bu suça ilişkin cezai hükümleri düzenlemektedir. Bu madde kapsamındaki suçlar, marka hakkı sahibinin haklarını korumak ve marka sisteminin işleyişini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Markayla ilgili cezai şikayet hakkı genel olarak hızlı ve hesaplı bir yöntem olduğu için tercih edilmektedir. Aynı gün alınan arama ve el koyma kararlarıyla taklit ürünlerin bulunduğu mağazalara, üretimhanelere baskınlar yapılıp taklit ürünler toplanıp muhafaza altına alınmaktadır. Ancak genel olarak bu suçtan dolayı bir cezai yaptırım uygulanmamakta, cezalar önceden “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” sonradan bunun iptaliyle “erteleme” kapsamında değerlendirilmektedir. Marka ihlali suçunu işleyenler de bunun farkındalığıyla daha önce ceza yememiş kişileri sorumlu göstererek taklit ticaretine devam edebilmektedirler.


Marka ceza Orkide: Markaya Tecavüz Kastı

Suça Konu Ürünlerin Taklit Olduğunu Bilmedeki Haklılık, Marka Ceza

Marka Ceza, Uzlaşma, Şikayetçinin Yurtdışında Olması

Marka Ceza, Uzlaşma, Şikayetçinin Yurtdışında Olması

Marka Ceza, Uzlaşma, Şikayetçinin Yurtdışında Olması

Markanın Alan Adı, Cezai Şikayet ULUSOY Kararı 4403

 


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz