Mar 5, 2024
26 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) 155 Önceki Tarihli Hakların Etkisi

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanunu(SMK) 155

Önceki Tarihli Hakların Etkisi

MADDE 155

Marka, patent veya tasarım hakkı sahibi, kendi hakkından daha önceki rüçhan veya başvuru tarihine sahip hak sahiplerinin açmış olduğu tecavüz davasında, sahip olduğu sınai mülkiyet hakkını savunma gerekçesi olarak ileri süremez.


AÅŸağıdaki ENMODASEN kararında olduÄŸu gibi SMK’dan önceki dönemde özellikle marka ihlali davalarında marka ihlalinin davalısı olanın sonradan da olsa tescil edilmiÅŸ bir markası varsa marka ihlali davaları sadece bu nedenle reddedilebiliyordu.

O dönemlerde Ankara 3. Fikri Haklar Mahkemesi gibi bazı mahkemelerde farklı yönde kararlar çıksa da Yargıtay’ın bu konudaki uygulaması netti.

Ancak SMK ile birlikte marka sonradan tescil edilmişse marka ihlali davasında savunma olarak ileri sürülemiyor. Hakkaniyetli bir yaklaşım olan bu durum tescile verilen aşırı önemi törpülediği gibi davacının dikkatsizliği veya ihmalinden kaynaklanıp gözden kaçan marka tescillerinin bu şekilde ağır sonuçlara yol açmasını önlüyor.


YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
ESAS NO : 2015/7111
KARAR NO : 2016/1287
MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 1. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TARÄ°HÄ° : 26/02/2015
NUMARASI : 2013/297-2015/34

Mahkemece iddia, savunma, toplanılan deliller, bilirkiÅŸi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, davalı adına “EN MODA SEN” ibaresi marka olarak tescil edilmiÅŸ olup, davalının tescilli marka kapsamında kullanım hakkı olduÄŸu, davacı markasına yönelik bir kullanımı bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiÅŸtir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 10/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Marka İhlali Marka Tecavüzü 220

Marka İhlali Manevi Tazminat, İhtardan Sonra İhlalin Durması


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yoruma Kapalı