Ara 21, 2023
60 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 110. Maddesi Patent Başvurularında Hak Sahipliği

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 110. Maddesi

Patent başvurularında hak sahipliğine ilişkin işlemler

MADDE 110- (1) Patent isteme hakkının başvuru sahibine ait olmadığı Kurum nezdinde iddia edilemez. Aksi ispat edilene kadar başvuru sahibinin, patent isteme hakkının sahibi olduğu kabul edilir.
(2) Patentin verilmesi işlemleri sırasında, patent isteme hakkının gerçek sahibi olduğunu 109. maddenin birinci fıkrası uyarınca iddia eden kişi, başvuru sahibine karşı dava açabilir ve bu davayı Kuruma bildirir. Davaya ilişkin kararın kesinleşme tarihine kadar patentin verilmesi işlemleri mahkeme tarafından durdurulabilir.
(3) Hak sahipliğine ilişkin dava sonucunda verilecek kararın davacı lehine kesinleşmesi hâlinde, dava açan hak sahibi, geçerliliği devam eden başvuru için kararın kesinleşme tarihinden itibaren üç ay içinde;
a) Patent başvurusunun kendi başvurusu olarak kabul edilmesini ve yürütülmesini, Kurumdan isteyebilir.
b) Varsa aynı rüçhan hakkından yararlanarak aynı buluş için yeni bir patent başvurusu yapabilir.
c) BaÅŸvurunun reddedilmesini Kurumdan talep edebilir.

(4) Üçüncü fıkranın (b) bendi uyarınca yapılan başvuru, ilk başvurunun tarihi itibarıyla
işlem görür ve bu durumda ilk başvuru geçersiz sayılır.
(5) Dava açan hak sahibi, kararın kesinleşme tarihinden itibaren üç ay içinde herhangi bir talepte bulunmazsa, dava konusu başvuru geri çekilmiş sayılır.
(6) Buluşu başvuru sahibi ile birlikte gerçekleştirdiğini öne sürerek kısmi bir hakkı bulunduğunu iddia eden kişi de ortak hak sahipliği tanınması talebi ile ikinci fıkra hükmüne göre dava açabilir.
(7) Üçüncü fıkra hükmü, 91 inci maddeye göre yapılan bölünmüş başvurular hakkında da uygulanır.
(8) İkinci fıkraya göre patent isteme hakkını belirlemek için açılan dava sonucunda
verilecek kararın kesinleşmesine kadar başvuru, davacının rızası olmadan geri çekilemez.
(9) Dava devam ederken başvuruya patent verilirse başvurunun gaspı davası, patentin gaspı davasına dönüşür.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 110. Maddesi: Patent BaÅŸvurularında Hak SahipliÄŸine Ä°liÅŸkin Ä°ÅŸlemler

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 110. maddesi, patent baÅŸvurularında hak sahipliÄŸine iliÅŸkin iÅŸlemleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu yapan kiÅŸi, patent isteme hakkının sahibi kabul edilir. Ancak, hak sahipliÄŸine iliÅŸkin itiraz veya dava sonucunda hak sahibinin deÄŸiÅŸmesi durumunda, baÅŸvuru sahibinin deÄŸiÅŸmesi de mümkündür.

Maddenin Madde Başlıkları

  • (1) Patent isteme hakkının baÅŸvuru sahibine ait olmadığı Kurum nezdinde iddia edilemez.
  • (2) Patent isteme hakkının devri.
  • (3) Hak sahipliÄŸine iliÅŸkin dava sonucunda verilecek kararın davacı lehine kesinleÅŸmesi hâlinde yapılacak iÅŸlemler.

(1) Patent isteme hakkının başvuru sahibine ait olmadığı Kurum nezdinde iddia edilemez.

Bu fıkraya göre, patent isteme hakkının başvuru sahibine ait olmadığı Kurum nezdinde iddia edilemez. Aksi ispat edilene kadar başvuru sahibinin, patent isteme hakkının sahibi olduğu kabul edilir. Bu hüküm, patent başvurularında hak sahipliğinin tespitinde başvuru sahibi lehine bir kolaylık sağlamaktadır.

(2) Patent isteme hakkının devri.

Bu fıkraya göre, patent isteme hakkı, buluş sahibi tarafından başkalarına devredilebilir. Patent isteme hakkının devri, yazılı bir anlaşma ile yapılır. Patent isteme hakkının devri, buluşun tescil edilmesini engellemez.

(3) Hak sahipliğine ilişkin dava sonucunda verilecek kararın davacı lehine kesinleşmesi hâlinde yapılacak işlemler.

Bu fıkraya göre, hak sahipliğine ilişkin dava sonucunda verilecek kararın davacı lehine kesinleşmesi hâlinde, dava açan hak sahibi, geçerliliği devam eden başvuru için kararın kesinleşme tarihinden itibaren üç ay içinde;

  • Patent baÅŸvurusunun kendi baÅŸvurusu olarak kabul edilmesini ve yürütülmesini, Kurumdan isteyebilir.
  • BaÅŸvurunun kendi adına tescil edilmesini, Kurumdan isteyebilir.

Sonuç

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 110. maddesi, patent baÅŸvurularında hak sahipliÄŸine iliÅŸkin iÅŸlemleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre, patent baÅŸvurusu yapan kiÅŸi, patent isteme hakkının sahibi kabul edilir. Ancak, hak sahipliÄŸine iliÅŸkin itiraz veya dava sonucunda hak sahibinin deÄŸiÅŸmesi durumunda, baÅŸvuru sahibinin deÄŸiÅŸmesi de mümkündür.


Patent Hakkı Sahibinin Belirlenmesi

Patent Hükümsüzlüğü


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Comments to Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 110. Maddesi Patent Başvurularında Hak Sahipliği