Kas 22, 2023
112 Görüntüleme

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 84. Maddesi Patent ve Faydalı Model Verilmesini Etkilemeyen Açıklamalar

Yazan
banner

Sınai Mülkiyet Kanununun 84. Maddesi SMK m. 84

Patent veya Faydalı Model Verilmesini Etkilemeyen Açıklamalar

MADDE 84- (1) Buluşa patent veya faydalı model verilmesini etkileyecek nitelikte olmakla birlikte, başvuru tarihinden önceki on iki ay içinde veya rüçhan hakkı talep edilmişse rüçhan hakkı tarihinden önceki on iki ay içinde ve aşağıda sayılan durumlarda açıklama yapılmış olması buluşa patent veya faydalı model verilmesini etkilemez:

a) Açıklamanın buluşu yapan tarafından yapılmış olması.

b) Açıklamanın patent başvurusu yapılan bir merci tarafından yapılmış olması ve bu merci tarafından açıklanan bilginin;

1) Buluşu yapanın başka bir başvurusunda yer alması ve söz konusu başvurunun ilgili merci tarafından açıklanmaması gerektiği hâlde açıklanması.

2) Buluşu yapandan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak bilgiyi edinmiş olan üçüncü bir kişi tarafından, buluşu yapanın bilgisi veya izni olmadan yapılan başvuruda yer alması.

c) Açıklamanın buluşu yapandan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak bilgi elde eden üçüncü kişi tarafından yapılmış olması.

(2) Birinci fıkraya göre, başvurunun yapıldığı tarihte patent veya faydalı model isteme hakkına sahip olan her kişi buluşu yapan sayılır.

(3) Birinci fıkranın uygulanmasından doğan sonuçlar, süreyle sınırlı değildir ve her zaman ileri sürülebilir.

(4) Birinci fıkranın uygulanması gerektiğini ileri süren taraf, şartların gerçekleştiğini veya gerçekleşmesinin beklendiğini ispatla yükümlüdür.


Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 84. Maddesinde Düzenlenen “Buluşa Patent veya Faydalı Model Verilmesini Etkilemeyen Açıklamalar” Konusu

Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (SMK) 84. maddesi, buluşa patent veya faydalı model verilmesini etkilemeyen açıklamaları düzenlemektedir. Bu maddeye göre, buluşun patent veya faydalı model verilmesini etkilemeyen açıklamalar şunlardır:

  • Buluşa ilişkin teknik olmayan açıklamalar: Buluşun nasıl kullanılacağı, nasıl yapılacağı veya nasıl üretileceği gibi teknik olmayan açıklamalar, buluşun patent veya faydalı model verilmesini etkilemez.
  • Buluşa ilişkin bilinen teknik bilgiler: Buluşun temelini oluşturan bilinen teknik bilgiler, buluşun patent veya faydalı model verilmesini etkilemez.
  • Buluşa ilişkin buluşçu tarafından yapılan ön denemeler ve testler: Buluşun geliştirilmesi için yapılan ön denemeler ve testler, buluşun patent veya faydalı model verilmesini etkilemez.

Yargıtay, SMK’nın 84. maddesine ilişkin olarak verdiği kararlarda, bu maddenin yorumunda aşağıdaki ilkeleri benimsemiştir:

  • Açıklamaların teknik olup olmadığına ilişkin değerlendirme, somut olayın özelliklerine göre yapılır.
  • Açıklamaların bilinen teknik bilgiler olup olmadığına ilişkin değerlendirme, aynı şekilde, somut olayın özelliklerine göre yapılır.
  • Açıklamaların buluşçu tarafından yapılan ön denemeler ve testler olup olmadığına ilişkin değerlendirme, yine somut olayın özelliklerine göre yapılır.

Avrupa Birliği Uygulaması

Avrupa Birliği’nde, buluşun açıklanmasının buluşun patent olarak verilmesini etkilemeyeceği hususu, Avrupa Patent Sözleşmesi’nin (EPC) 54. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, buluşun açıklanması, buluşun patent olarak verilmesini etkilemez. Ancak, bu açıklamaların, buluşun yeniliğini, buluş basamağını veya sanayide uygulanabilirliğini ortadan kaldırması veya azaltması halinde, buluş patent olarak verilmez.

EPC’nin 54. maddesi, SMK’nın 84. maddesiyle benzer şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle, Yargıtay, fikri sınai haklar hukuk mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri kararları ile bilimsel makalelerde ileri sürülen görüşler, Avrupa Birliği uygulamasıyla da uyumludur.

Sonuç

Sonuç olarak, SMK’nın 84. maddesi, buluşun açıklanmasının buluşun patent veya faydalı model olarak verilmesini etkilemeyeceğini düzenlemektedir. Ancak, bu açıklamaların, buluşun yeniliğini, buluş basamağını veya sanayide uygulanabilirliğini ortadan kaldırması veya azaltması halinde, buluşun patent veya faydalı model olarak verilmeyebileceği de unutulmamalıdır.


Sınai Mülkiyet Kanununun(SMK) 83. Maddesi Patent İşbirliği Anlaşması ve Avrupa Patent Sözleşmesi

Patent ve Faydalı Model Korumasının Kapsamı 1255

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/347219


2003 yılından itibaren Barolar Birliği’ne bağlı olarak çalışan Avukat Emre Kurt, kariyerine ticaret hukuku alanında başlamış Londra Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku ve Marka, Patent, Faydalı Model, Telif Hakları yan genel adıyla Fikri Mülkiyet Hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Londra Üniversitesi’ndeki ihtisasın ardından Av. Emre KURT özellikle marka, patent ve haksız rekabet hakları konusunda yoğun olarak çalışmaktadır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorum Yaz